Γιατί να βάλω φίλτρο νερού;

Γιατί να βάλω φίλτρο νερού;

Γιατί να βάλω φίλτρο νερού;

Το νερό παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας και σε κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιούμε.
Από το να ξεδιψάσουμε και να πλύνουμε φρούτα και λαχανικά ως το να κάνουμε μπάνιο, μέχρι το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων, είναι αναγκαίο να απολαμβάνουμε πόσιμο, καθαρό νερό εντελώς απαλλαγμένο από άλατα, χώματα και βακτήρια.
Υπάρχει όμως ένας πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στο κατάλληλο φίλτρο νερού.

Καθαρίζοντας το χλώριο και άλλες βλαβερές ουσίες

Ειδικά στην Ελλάδα, το νερό της βρύσης σε πολλές περιπτώσεις έχει κακή γεύση & μυρίζει άσχημα, εξαιτίας του χλωρίου που προστίθεται στο δίκτυο ύδρευσης με σκοπό να απολυμανθεί. Το χλώριο, αν και απαραίτητο, είναι βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες νερού και σε καθημερινή βάση.

Γι’ αυτό τον λόγο τοποθετώντας ένα φίλτρο νερού στη βρύση του σπιτιού σας πετυχαίνετε αποτελεσματικά την αποχλωρίωσή του ακριβώς πριν το καταναλώσετε. Τα περισσότερα φίλτρα νερού διαθέτουν ενεργό άνθρακα που μειώνει το χλώριο και διάφορες άλλες βλαβερές ουσίες, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του νερού αλλά και τη γεύση του.

Ο μόλυβδος και τα νιτρικά ανήκουν επίσης στις πιο κοινές επικίνδυνες ουσίες που παρατηρούνται στις σωληνώσεις του δικτύου. Ο μόλυβδος υπάρχει συνήθως σε περιοχές με πολύ παλιές σωληνώσεις ύδρευσης, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα με ειδικά φίλτρα ενεργού άνθρακα , που συγκρατούν το μόλυβδο.
Τα νιτρικά συναντώνται κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τοποθέτηση συστήματος αντίστροφης όσμωσης είναι απαραίτητη. Επίσης, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το νερό γίνεται ακατάλληλο λόγω λάσπης και σκουριάς.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε πολύ εύκολα να αποκτήσετε καθαρό, πόσιμο νερό εγκαθιστώντας ένα φίλτρο νερού κεντρικής παροχής στο ρολόι του σπιτιού σας.

Με το κατάλληλο φίλτρο νερού, το πόσιμο νερό του σπιτιού σας θα τρέχει πεντακάθαρο στο ποτήρι σας, χωρίς να φοβάστε τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η χλωρίωση.
Έρευνες έχουν δείξει πως ορισμένες αλλεργίες και παθήσεις του αναπνευστικού προκαλούνται από τα χημικά που περιέχει το πόσιμο νερό βρύσης. Οι ουσίες αυτές μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα και τις αλλεργίες ή να προκαλέσουν δερματίτιδες. Εάν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, τότε η τοποθέτηση οικιακού φίλτρου νερού κρίνεται αναγκαία.

Σε πολλές περιοχές που το νερό είναι κακής ποιότητας, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό για πόση. Τα εμφιαλωμένα νερά ωστόσο δεν είναι πάντοτε «αθώα». Με βάση μελέτες που έχουν γίνει, όταν οι συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσής τους δεν είναι οι σωστές, τότε στο νερό έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα βακτήρια και μικροοργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις στο αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.

Ισχυρή δράση απέναντι στα άλατα

Ένα ακόμη καθημερινό πρόβλημα αποτελούν τα άλατα, τα «άσπρα στίγματα» που βλέπουμε όταν το νερό ζεσταίνεται ή όταν το νερό στεγνώσει μετά το μπάνιο ή το πλύσιμο. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση αλάτων, τόσο πιο σκληρό είναι το νερό.
Τα άλατα προκαλούν φθορές στις ηλεκτρικές συσκευές μας, όπως στο πλυντήριο, τους βραστήρες, το θερμοσίφωνο και τα καλοριφέρ. Σε μερικές περιπτώσεις είναι ικανά ακόμα και να βουλώσουν τους σωληνώσεις της ύδρευσης.
Ωστόσο, με τη χρήση ειδικών φίλτρων νερού, όπως οι αποσκληρυντές , τα άλατα αποτελούν παρελθόν, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα σε μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού, όπως ταμπλέτες για το πλυντήριο.

Οικολογική συνείδηση

Πέρα από τα θέματα υγείας, τα φίλτρα νερού αποτελούν και μια οικολογική λύση, σε αντίθεση με τα εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού, τα οποία κατασκευάζονται από πρώτη ύλη που προέρχεται από το πετρέλαιο.
Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο τα πλαστικά μπουκάλια να μην πετιούνται στους κάδους ανακύκλωσης, αλλά μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, να καταλήγουν σε χωματερές ως τόνοι πλαστικού, οι οποίοι θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν! Σε περίπτωση μάλιστα που το πλαστικό αποτεφρωθεί, τότε εκλύονται στον αέρα βαρέα μέταλλα, άκρως τοξικά.